AKTUELNO

Najcrnje prognoze predviđaju ratove za pijaću vodu i to u skoroj budućnosti. Prema predviđanjima stručnjaka, nedostatak vode će do 2025. godine za dve trećine svetske populacije biti svakodnevna realnost. Kako je za "Novo jutro" objasnio ministar Trivan, Srbija ima oko 400 izvorišta, ima dovoljno vode za naredne godine, ali će se problem stvoriti ako se nastavi sa iracionalnim trošenjem i ako se izvorišta pod koncesijom ne vrate državi.

Ministar za zaštitu životne sredine Goran Trivan kaže da Srbija ima nemale rezerve vode, ali, ako se nastavi trend neracionalnog korišćenja vode, u budućnosti nas očekuju brojni problemi.

Trivan objašnjava da se pijaća voda u Srbiji koristi iz podzemnih voda i podzemnih resursa od oko 75 odsto.

Od ove količine, oko 45 odsto se može koristiti za piće, a od ove cifre čovek u proseku upotrebi samo sedam odsto za piće, dok ostatak iskoristi za druge svrhe: tuširanje, kuvanje, zalivanje bašte, pranje kola... - kaže Trivan, ističući da se strahovito rasipnički ponašamo sa vodom, te da ovo nije slučaj samo u Srbiji.

Kaže da je danas važno ophoditi se odgovorno, kako bismo sačuvali budućnost.

Foto: TV Pink

- Istina je da se danas na Bliskom Istoku vode ratovi koji su posledica nedostatka vode. Klimatske promene dovode do nestašica vode, nestašice vode do problema u poljoprivredi, što dovodi do nestanka hrane, te se stvaraju nemiri prouzrokovani nemogućnošću ljudi da žive. Tada se pokreću ekološke migracije - kaže Trivan.

Prema nekim procenama, u narednih 30 ili 40 godina Evropa će se suočiti sa oko 200 miliona ekoloških migranata, kaže ministar. Ističe da je desetine miliona migranata nemoguće zaustaviti.

- Oni tragaju za životom i ko će ih zaustaviti u tome?! Rešenje je pomoći im tamo gde žive. Ne možemo biti sebični - uspeli smo da odemo do svemira, dok u nekim državama nemaju ni pijaću vodu. Svet i Evropa moraju ozbiljno da rade na ovom problemu da bi građani ostali na svojim ognjištima. To je dobro i za nas i za njih, a ako se nastavi autistična politika od strane razvijenog sveta, stanovništvo će se mešati, imaćemo migracije i sve će to planetu dovesti do stanja haosa - kaže Trivan za Pink.

Ministar je obajsnio da je Srbija vlasnik svih izvorišta pijaće vode na svojoj teritoriji i da ih ima oko 400, a od ove cifre, Srbija za piće se koristi njih 167.

- Dobar deo izvorišta data su u koncesiju drugim korisnicima na vremenski period određen ugovorom, ali smo mi i dalje njihovi vlasnici - objašnjava Trivan.

Oko 80 odsto izvorišta koja su komercijalna, ustupljena su na korišćenje stranim kompanijama, sa čime se, kaže Trivan, uopšte ne slaže.

Foto: TV Pink

- To je pitanje naše suštinske bezbednosti! Kako ćemo preživeti? 2025. godina se pominje kao godina u kojoj će početi problemi sa nestašicom vode i moramo da razmišljamo o tome sada - kaže ministar.

Ističe da se javno mnjenje mora osvestiti i da će, pod pritiskom mnjenja, izvorišta koja su u koncesiji biti vraćena Srbiji.

- Nema mesta panici, ali ima temeljnom razmišljanju o tome šta ćemo raditi u budućnosti. Imaćemo dovoljno vode narednih godina, ako je budemo racionalno trošili i istovremeno vraćali svoja izvorišta - rekao je Trivan, dodajući da je ovo ključno nacionalno pitanje u kojem ga podržavaju i ostali ministri.

U planu je, kaže, izrada sistema prerade otpadnih voda i biće ih između 300 i 359. Ovo su skupi projekti, a od naredne godine će se krenuti sa njihovom realizacijom.

- Srbija će morati da odvaja mnogo više para za ove potrebe, biće novca i ovi projekti su jako važni - ističe Trivan.

#Goran Trivan

#Novo jutro

#Voda

'